Elokuva-arvostelu: Joker: Folie À Deux

Elokuva-arvostelu: Joker: Folie À Deux

Ohjaaja: Todd Phillips
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Zazie Beetz, Brendan Gleeson, Catherine Keener
Genre: Psykologinen trilleri, musikaali
Kesto: Arvio noin 2 tuntia 20 minuuttia

Vuonna 2019 ilmestynyt Joker räjäytti pankin niin kriitikoiden kuin yleisönkin keskuudessa, ja Joaquin Phoenixin mestarillinen suoritus ikonisen Batmanin arkkivihollisen roolissa toi hänelle Oscarin. Jatko-osa, Joker: Folie À Deux, on elokuva, joka kulkee omia polkujaan, jopa radikaalimpaan suuntaan kuin edeltäjänsä. Todd Phillips vie tarinan nyt musikaalimaailmaan, ja tekee sen tavalla, joka yhdistää psykologisen trillerin ja musikaalin elementit ainutlaatuisella tavalla.

Juoni

Joker: Folie À Deux jatkaa Arthur Fleckin (Joaquin Phoenix) tarinaa sen jälkeen, kun hän oli hyväksynyt roolinsa yhteiskunnan hyljeksimänä ja muuttunut Gotham Cityn kauhua herättäväksi hahmoksi. Tällä kertaa tarina syvenee hänen mielenterveyteensä, kun hän kohtaa toisen eksentrisen hahmon, Harleen Quinzelin (Lady Gaga). Harleen, psykiatri Arkham Asylumissa, joutuu yhä syvemmälle Arthurin hulluuden pyörteisiin, ja kaksikon välinen suhde muuttuu intensiiviseksi ja tuhoisaksi rakkaustarinaksi.

Elokuvan nimi, Folie À Deux (kahden hulluus), viittaa harhaluuloon, joka jakautuu kahden henkilön välille. Tämä teema on elokuvan ytimessä, sillä Arthur ja Harleen alkavat ruokkia toistensa mielettömyyttä. Heidän matkansa on painajaismainen, ja tämä tekee elokuvasta synkän ja jopa ahdistavan kokemuksen. Juoni itsessään on täynnä yllätyksiä ja moraalisia pohdintoja, mikä tekee siitä erityisen vaikuttavan.

Joaquin Phoenix ja Lady Gaga: Rooliensa huipulla

Joaquin Phoenixin paluu Arthur Fleckin rooliin on juuri niin voimakas kuin voisi odottaa. Hänen suorituksensa on jälleen täynnä fyysistä ja henkistä intensiteettiä, joka tekee hänen Jokeristaan yhtä aikaa sääliä herättävän ja pelottavan hahmon. Phoenix näyttää jälleen kerran, miksi hän on yksi sukupolvensa hienoimmista näyttelijöistä.

Lady Gaga Harleen Quinzelin roolissa on erinomainen valinta. Hän tuo hahmoonsa särmää ja emotionaalista syvyyttä, joka tekee hänen siirtymisestään Harley Quinniksi uskottavan. Gaga ja Phoenixin välinen kemia on elokuvan sydän, ja heidän yhteiset kohtauksensa ovat täynnä energiaa ja vaaran tuntua. Gaga pääsee myös käyttämään laulutaitoaan useissa elokuvan musikaalikohtauksissa, jotka tarjoavat katsojalle hengähdystaukoja muuten synkästä tarinasta.

Visuaalinen ja musiikillinen tyyli

Todd Phillips jatkaa edellisestä elokuvasta tuttua visuaalista tyyliä, jossa Gotham City on synkkä, rujo ja saastunut paikka. Kaupunki tuntuu ahdistavalta ja klaustrofobiselta, mikä heijastaa Arthurin ja Harleenin mielentilaa. Kuvaus ja lavastus ovat upeita ja tukevat elokuvan tunnelmaa täydellisesti.

Yksi suurimmista muutoksista edelliseen elokuvaan verrattuna on musikaalisten elementtien lisääminen. Vaikka Joker: Folie À Deux ei ole perinteinen musikaali, sen musiikkikohtaukset ovat olennainen osa tarinankerrontaa. Nämä kohtaukset ovat surrealistisia, ja ne tuovat esiin Arthurin ja Harleenin sisäiset tunteet tavalla, joka tekee elokuvasta entistä painostavamman ja erikoisemman.

Teemat ja sanoma

Kuten edeltäjänsä, myös Joker: Folie À Deux käsittelee yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten mielenterveyttä, marginalisoitujen kohtelua ja väkivaltaa. Elokuvassa pohditaan, kuinka yhteiskunnan laiminlyönnit voivat ajaa ihmisiä epätoivoisiin ja väkivaltaisiin tekoihin. Arthur ja Harleen ovat molemmat hahmoja, jotka ovat menettäneet kosketuksen todellisuuteen, ja heidän yhteinen hulluuden matkansa on kuvattu sekä traagisena että vaarallisena.

Elokuva herättää kysymyksiä siitä, mikä on yksilön vastuu omista teoistaan ja missä määrin yhteiskunta kantaa vastuun siitä, mitä sen jäsenet tekevät. Tämä tekee elokuvasta vahvan moraalisen ja psykologisen tutkielman, joka jää mieleen pitkäksi aikaa katsomisen jälkeen.

Yhteenveto

Joker: Folie À Deux on rohkea, yllättävä ja vangitseva elokuvakokemus, joka yhdistää ainutlaatuisella tavalla synkän psykologisen trillerin ja musikaalin. Joaquin Phoenix ja Lady Gaga tekevät unohtumattomat roolisuoritukset, ja Todd Phillipsin ohjaus on taidokasta ja visuaalisesti upeaa. Vaikka elokuva ei välttämättä miellytä kaikkia – erityisesti niitä, jotka eivät pidä musikaalikohtauksista – se on varmasti puhuttelevampi ja haastavampi kuin monet perinteiset supersankarielokuvat.

Arvosana: 4.5/5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *