Sää maailmalla

Maailman säätilanne on syyskuun lopussa vaihteleva ja sisältää monia erilaisia sääilmiöitä eri puolilla maapalloa.

Eurooppa: Syksyn alku on tuonut mukanaan viileämpiä ja sateisempia säitä erityisesti Pohjois-Eurooppaan. Esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa lämpötilat ovat laskeneet lähelle 10 astetta, ja sateet ovat yleisiä. Keski-Euroopassa lämpötilat ovat vielä kohtuullisen lämpimät, mutta sateita esiintyy ajoittain. Etelä-Euroopassa, kuten Espanjassa ja Italiassa, kesän jälkimainingit pitävät lämpötilat vielä korkeina, mutta paikoin voimakkaat ukkosmyrskyt voivat aiheuttaa paikallisia tulvia.

Pohjois-Amerikka: Yhdysvalloissa syksyn saapuminen on tuntunut erityisesti pohjoisilla alueilla, joissa lämpötilat ovat laskeneet ja sateet ovat lisääntyneet. Itä- ja länsirannikoilla esiintyy vaihtelevaa säätä, ja hurrikaanikausi jatkuu edelleen Meksikonlahden ja Atlantin alueella. Meksikossa ja Karibialla myrskyt voivat tuoda voimakkaita sateita ja tulvia. Länsirannikolla, erityisesti Kaliforniassa, metsäpalojen riski on yhä korkea, vaikka lämpötilat ovat laskeneet.

Aasia: Monsoonikausi alkaa vähitellen loppua Etelä-Aasiassa, mutta paikalliset sateet voivat vielä olla voimakkaita Intiassa ja Bangladeshissa. Itä-Aasiassa, kuten Kiinassa ja Japanissa, on koettu vaihtelevia säätiloja. Hurrikaanikausi on yhä aktiivinen Tyynellämerellä, ja trooppiset myrskyt voivat iskeä erityisesti Filippiineille ja Taiwanin alueelle.

Etelä-Amerikka: Brasilian alueella on kuivakausi vähitellen päättymässä, ja sateet alkavat lisääntyä erityisesti Amazonin alueella. Andes-vuoriston alueilla sää on viileä ja kuiva, kun taas Argentiinassa ja Chilessä kevät on tuonut mukanaan lämpimämpiä lämpötiloja ja vaihtelevaa säätä.

Afrikka: Pohjois-Afrikan alueella sää on enimmäkseen kuiva ja lämmin, mutta Saharan eteläpuolella sademäärät ovat kasvaneet loppuvuotta kohden. Länsi-Afrikassa sateet ovat vielä yleisiä, mikä on tärkeää sadonkorjuukaudelle. Etelä-Afrikassa kevät tuo mukanaan lämpimämpiä ja kuivempia säitä.

Australia ja Oseania: Australiassa kevät on käynnissä, ja lämpötilat ovat nousussa erityisesti sisämaassa, mutta rannikoilla on vielä viileämpiä jaksoja. Uudessa-Seelannissa sateet ovat yleisiä, mutta lämpötilat ovat nousussa kevään edetessä.

Yhteenvetona maailmalla on tällä hetkellä selvästi syksyyn liittyviä sääilmiöitä monilla alueilla, mutta trooppisten myrskyjen ja hurrikaanien kausi jatkuu, erityisesti Pohjois- ja Keski-Amerikassa sekä Aasiassa.

4o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *