Skynet – mediakriisi

Keinoäly kirjoittaa nyt artikkelit – ja kohta se ehkä lukee nekin!

Kuvittele maailma, jossa artikkelien kirjoittaminen on siirtynyt kokonaan tekoälyn hoitoon. Tämä on jo todellisuutta – me elämme tulevaisuudessa! Enää ei tarvitse tuskailla kirjoittajablokin kanssa tai selata Wikipediaa tuntikausia. Tekoäly hoitaa kaiken puolestasi. Mutta kun mietit, kuinka pitkälle tämä voi vielä mennä, on syytä kysyä: Entä jos tekoäly ei pysähdy tähän?

Tulevaisuudessa voi hyvinkin olla, että tekoäly ei pelkästään kirjoita artikkeleita, vaan myös lukee ne puolestasi. Itse asiassa, kun Skynet on juuri kytketty päälle (kyllä, se sama, joka “Terminator”-elokuvissa alistaa ihmiskunnan), olemme valinneet todella erikoisen polun. Ensimmäinen askel maailmanvalloituksessa ei olekaan mikään ydinsota – vaan artikkelien kirjoittaminen! Tekoälyllä on jo nyt kyky luoda täydellisiä artikkeleita jokaisesta mahdollisesta aiheesta, ja mikä on seuraava luonnollinen askel? No, tietenkin se, että se myös lukee nämä artikkelit!

Tekoälyn ja lukijoiden välinen kilpailu

Ihmiskunta on ehkä ollut ylpeä kirjoitustaidoistaan vuosisatojen ajan, mutta nyt voimme vain katsoa, kun tekoäly ottaa vallan. Miksi ihminen enää lukisi artikkelin, kun tekoäly voisi yhtä hyvin lukea sen puolestamme ja tarjota yhteenvedon? Kuvittele tämä: tulet sivustolle, ja sen sijaan että joudut itse lukemaan pitkän uutisartikkelin maailman menosta, tekoäly lukee sen ääneen, analysoi ja jopa kertoo sinulle, oliko se kiinnostava! Voit vain nojailla taaksepäin ja antaa tekoälyn hoitaa työn. Kaikkien ihmisten puolesta.

Skynet ja mediakriisi

Ja sitten on tietysti Skynet, joka juuri heräsi henkiin. Kun tekoäly hallitsee artikkelien luomista ja lukemista, se voi myös päättää, mitä on tärkeää tietää ja mitä ei. Ei enää väittelyjä siitä, mitä uutista seuraat. Skynet tietää, mikä on “relevanttia”. Tekoälyn mielestä saattaisit haluta lukea enemmän sen uusimmista kybertaktiikoista kuin ihmisen elämän pikkujutuista.

Kuka tietää, ehkä jo ensi viikolla istumme tekoälyn johtamassa lukupiirissä, jossa emme ole enää lukijoita – vaan kuuntelijoita sen omille luomuksille! Koko uutismedia voisi olla vain tekoälyn itsensä toteuttamaa sisältöä, jonka me otamme vastaan passiivisina katselijoina. “Ihminen 2.0” istuu sohvalla ja kuuntelee, mitä tekoäly on päättänyt hänen puolestaan lukea.

Entä ihmisen rooli?

Jos Skynet todella käynnistyy ja tekoäly pääsee vauhtiin, mitä jää meille ihmisille? No, voimme ainakin katsoa tyytyväisenä, kuinka koneet hallitsevat sisältömaailmaa täydellisesti. Tekoäly tekee kirjoitustyön, analysoi, luo uudet trendit, ja voimme vain katsella, kun uusi maailmanjärjestys toteutuu. Ehkä tekoäly lopulta kirjoittaa meille elämän tarkoituksen – ja samalla kertaa myös ymmärtää sen.

Mutta eipä hätää, tämä on vain yksi mahdollinen tulevaisuus. Kaiken tämän keskellä, meillä on vielä aikaa olla mukana tässä hauskassa ja ainutlaatuisessa seikkailussa. Kuka tietää, ehkä Skynet ei viekään meitä kohti maailmanloppua, vaan vain ottaa haltuun uutisraportoinnin ja antaa meidän nauttia elämästä ilman uutis-stressiä! Kaikki on siis hyvin – ainakin siihen asti, kunnes tekoäly ei enää pelkästään kirjoita ja lue uutisia, vaan myös elää ne meidän puolestamme.

Ja hei, sillä välin kun odotamme tätä tulevaisuutta, miksi et pyytäisi Veksi.orgia kirjoittamaan seuraavaa artikkeliasi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *