Alkuviikon sääennuste – helteet ovat historiaa

Alkavan viikon sääennusteessa Suomeen on luvassa vaihtelevaa säätä. Viikko alkaa korkeapaineen vallitessa, mikä tarkoittaa poutaisia ja osin aurinkoisia syyspäiviä suuressa osassa maata. Maanantaina suurin osa Suomea saa nauttia rauhallisesta ja kuivasta syyssäästä, ja lämpötilat pysyvät kohtuullisina: Etelä- ja Keski-Suomessa päivälämpötilat ovat 10–14 asteen tuntumassa, kun taas Pohjois-Suomessa lämpötilat liikkuvat 6–10 asteen välillä. Yöllä saattaa esiintyä hallaa tai jopa pakkasta etenkin pohjoisemmilla alueilla​.

Tiistaista eteenpäin tilanne muuttuu, kun matalapaine alkaa liikkua Suomen yli, tuoden mukanaan sateita ja mahdollisesti voimakkaampia tuulia. Loppuviikolla sateet voivat paikoin muuttua jopa lumeksi Pohjois-Suomessa, mutta suurin osa sateista tulee vetenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Viikon loppupuolella on odotettavissa lisää sateita ja tuulista säätä, joka voi tuntua kolealta​.

Lämpötilat pysyvät kuitenkin koko viikon ajan tyypillisissä syys-lokakuun vaihteluväleissä: Etelässä 8–12 astetta, Keskisuomessa hieman viileämpää, ja Pohjois-Suomessa sekä Lapissa voidaan kokea öisin pakkasta ja päivisin lämpötila pysyttelee noin 5–9 asteessa. Sateiden ajoitus ja tuulen voimakkuus voivat vaikuttaa merkittävästi viikonlopun säähän, joka näyttää epävakaiselta koko maassa​.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *